Medemblik in zwaar weer

| Siem Zeilemaker

Medemblik in zwaar weer

Naast alle coronagevaren waar we allemaal mee te maken hebben heeft de gemeenteraad te horen gekregen dat we in financieel zwaar weer terechtkomen als we “de broekriem niet aanhalen”.Medemblik krijgt als plattelandsgemeente minder geld van het rijk en we geven veel meer uit aan het sociaal domein, waaronder de jeugdzorg. U weet wel, een van de taken die het rijk bij de gemeente heeft neergelegd, zonder daar voldoende geld bij te geven.
Maar nu de vraag hoe we dat gaan oplossen.

De raad had in december al besloten om in Wervershoof een nieuw zwembad te gaan bouwen voor ca. 12 miljoen! Daar was PWF het helemaal niet mee eens, want wij vinden dat een goed instructiebad, waar je uiteraard ook recreatief gebruik van kunt maken genoeg is. Er wordt nu gesteggeld over de aanbestedingsregels, terwijl het al lang bekend is dat we de komende jaren heel krap komen te zitten. En trouwens, we hebben ook nog een overdekt zwembad in Medemblik en diverse openluchtzwembaden binnen de gemeente. PWF vindt dat we dit hele besluit moeten terugdraaien. Bij zo’n duur zwembad heb je niet alleen de afschrijving, maar ook een jaarlijks tekort in de exploitatie van (geschat)€700.000,-. Of meer als de bezoekersaantallen tegenvallen!

Maar dat is nog niet alles: In Wognum wil men een 2e sporthal. Kosten ergens tussen 2 en 4,5 miljoen.
Zouden de verenigingen deze sporthal niet zelf kunnen bekostigen (met wat hulp van de gemeente)?
Daarnaast staan er de komende jaren scholen op de lijst om vervangen te worden, nieuwe kunstgrasvelden, Abbekerk heeft een nieuw dorpshuis nodig.

“Wat moet dat moet” zou mijn moeder wel zeggen, maar naar “wensenlijstjes” zullen we nog eens heel kritisch moeten kijken. Van burgemeester en wethouders krijgen we ook steeds te horen dat er meer ambtenaren bij moeten. Wat is nodig en voor welke taken. Een andere mogelijkheid is om de gemeentelijke belastingen drastisch te verhogen. Daar is PWF nooit een voorstander van geweest. Heel kritisch kijken naar alles waar we nu geld en mensuren aan besteden is een eerste stap.

“De bomen groeien niet (meer) tot in de hemel” en de gemeenteraad moet met de billen bloot en keuzes durven maken.

Wordt vervolgd!!

Siem Zeilemaker, fractievoorzitter PWF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0