Nieuwjaarsduik 2018 voor stichting Leergeld West-Friesland

| Siem Zeilemaker

Progressief West-Friesland verzorgt maandag 1 januari de Nieuwjaarsduik aan de Vooroever in Medemblik. Deelnemers kunnen zich in strandpaviljoen De Zoete Zee om 13.30 uur inschrijven. Siem Zeilemaker neemt ook een duik in het IJsselmeer en daagt iedereen uit om ook in het water te springen en stichting Leergeld West-Friesland te ondersteunen.

Deelnemers betalen 5 euro om het koude IJsselmeer te trotseren voor stichting Leergeld en krijgen daarvoor twee consumpties, keuze uit: warme chocolademelk, soep of rookworst. Na de Nieuwjaarsduik kan men opwarmen in De Zoete Zee en genieten van de zangkunsten van entertainer Jaap Swagerman.

Stichting Leergeld West-Friesland biedt kinderen van 4 tot 18 jaar, die door armoede buiten de boot dreigen te vallen, de mogelijkheid mee te doen aan activiteiten. Is er te weinig geld, zijn de mogelijkheden van wettelijke voorzieningen onbekend, uitgeput, of bijvoorbeeld nog niet beschikbaar? Dan kunnen de kinderen aankloppen bij Leergeld. Deze instelling betaalt voor hen de kosten van allerlei buitenschoolse activiteiten. Heel belangrijk voor de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden. Want meedoen met sport of naar muziekles gaan, is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Ook de ouderbijdrage of het schoolreisje kunnen steeds meer gezinnen niet betalen omdat er te weinig geld in huis is. De Stichting Leergeld West-Friesland biedt uitkomst.

Belangrijk is om zelf een handdoek mee te nemen. De organisatie nodigt een arts uit om ‘stand by’ te staan voor eventuele noodgevallen.. Marcel Bal draait opzwepende muziek voor de deelnemers om gezamenlijk het IJsselmeer in te rennen. De KNRM waarborgt de veiligheid van de nieuwjaarsduikers. Siem Zeilemaker gaat deze middag ook te water: “De Nieuwjaarsduik is een ‘challenge’. Steun daarbij tegelijk het goede doel. Elk jaar doe ik mee met de Nieuwjaarsduik, niet alleen voor mijzelf, maar dit jaar ook voor stichting Leergeld.”

 

0